Dondurarak kurutma teknolojisi gıda, kimya sanayi, ilaç endüstrisi,biyoteknoloji ve uzay çalışmaları gibi birçok sektörde kullanılmaktadır. Dondurarak Kurutma, ürünün ilk önce dondurulması ardından ortamdaki basıncın düşürülerek içerdiği suyun sıvı hale geçmeden buharlaştırılması ile gerçekleşir. Bu sırada ürünün kimyasal ve fiziksel özelliklerinin çok büyük bir kısmı korunur. Yapılan birçok araştırma göstermiştir ki bu yöntem ile gıdaların besin değerleri %97 oranında korunmaktadır. Dondurarak kurutma işlemi sırasında gıdaların özelliğine bağlı olmakla birlikte su içerikleri yaklaşık %98 emilir. Bu işlem ürünlerin raf ömürlerini uzattığı gibi saklanması ve taşınmasını daha ekonomik ve kolay hale getirir.